Skip to content

GOP-1.3.1-09/A-2009-0118 számú pályázat

Nanotitán implantátum-termékcsalád gyártmány és gyártásfejlesztése

GOP-1.3.1-09/A-2009-0118

Megvalósulás időpontja: 2010.02.12 – 2011.12.31

Nanotitán traumatológiai termékcsaládot fejleszt a Medimetál Kft.

Ultra-finomszemcsés nanotitán traumatológiai implantátum termékcsalád gyártmány és gyártásfejlesztésére nyert 86 millió forintos támogatást, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának keretében az Egerben működő Medimetál Gyógyászati Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft használja fel.

A Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutató Intézet által előállított anyagból a legkülönbözőbb szögstabil és menetstabil anatómiai lemezeket gyártanak a hozzájuk tartozó csavarokkal együtt. Ugyanakkor úgynevezett velőűr szegeket, amelyek a combcsont, a lábszárcsont, a felkarcsont és a csípőcsont gyógyítását szolgálják. A Vállalati Innováció Támogatása című alprogram GOP-1.3.1-09/A-2009-0118 pályázata nyomán elnyert 86 millió forintos támogatás a 45 százalékát fedezi a 192 millió forint értékű fejlesztésnek.

A szövetbarát nanotitán legnagyobb előnye, hogy a hagyományosan használt anyagokkal szemben, – mint az eredetileg alkalmazott acél- és titánötvözetek – nem vált ki a szervezetből allergiás reakciókat. Ugyanis, a szilárdság érdekében alkalmazott ötvözőanyagok jelenléte miatt, még a titán ötvözet is káros hatással lehet a humán szervezetre. A nanotechnológia révén viszont ötvözőanyag nélkül is elérhető az implantátumok kívánt szilárdsága.

A társaságot 1993-ben alapították; először orvosi acélból készítettek csontcsavarokat, lemez és velőűrszegeket. A vállalkozás az elmúlt 3-4 évben kezdte meg kisebb mennyiségben titán alapanyagú termékek gyártását. A folyamatos, a magyar orvosok, kutatóintézetek és oktatási intézmények, a többi között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagtudományi és Technolóiai Tanszékének, valamint a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának bevonásával végzett innováció révén a Medimetál, a termékportfólió bővítésével jelentősen növelte részesedését a hazai traumatológiai piacon.

A vállalkozás gyártó berendezései a legkorszerűbb technikai színvonalat képviselik, ami a szakemberek évtizedes tapasztalataival és a bevezetett minőségirányítási rendszerekkel kiegészülve egyenletesen biztosítja az implantátumok kiváló minőségét.

A 2011 decemberében befejeződő projekt keretében megtörtént a nanotitán szeg és lemezkonstrukciók prototípusainak megtervezése, szimulációs tesztelése, a gyártástechnológia megtervezése, a 6 szegcsalád és 12 lemezcsalád prototípusainak legyártásához szükséges melegsajtoló szerszámok legyártása, a statikai élettartam tesztelése. Ezt követik a klinikai vizsgálatok, a termékcsalád bevezetéséhez szükséges marketing tevékenység.

A közép-kelet európai piacon egyedülálló és a világpiacon is versenyképes nanotitán termékcsalád fejlesztését célzó projekt megvalósulása nyomán azzal számolnak, hogy a Medimetál, öt éven belül a jelenlegi  30 százalékról 40 százalékra növeli hazai piaci részesedését és hosszú távon akár piacvezetővé is válhat.  Ugyanakkor új exportpiacok bevonásával évente 8-10 százalékkal növeli árbevételét. A fejlesztés eredményeként jelentkező árbevétel pedig két üzleti év alatt meghaladja a támogatás mértékének felét.

Termékeiknek egyébként 40 százalékát értékesítik belföldön és 60 százalék exportra kerül. A környező országok, vagyis Horvátország, Szlovákia, Románia és Ukrajna mellett, a többi között a projektnek köszönhetően az Egyesült Államokba, az Egyesült Királyságba, Egyiptomba, Iránba,  Németországba, Olaszországba, Oroszországba és Törökországba is eljutnak a termékeik.

Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg 55 dolgozót foglalkoztató vállalkozás 2010-es 580 millió forintos árbevételéhez képest már  a 2011-es üzleti tervükben, mintegy 650 millió forintos árbevétellel számolnak.

Projekt-finanszírozás forrása:
Európai Regionális Fejlesztési Alap

Kedvezményezett:
Medimetal Gyógyászati Termékeket Gyártó- és Forgalmazó Kft.
3304 Eger, Berva-völgy, felsőtárkányi hrsz. 2480.,
tel.: 36 / 415 577,
fax: 36 / 415 577/13

Támogatás összege:
86 015 601.- Ft

Támogató

TámoKözreműködõ szervezet: